Friday, March 23, 2012

♥ Antenatal Class @ HKL [Backdated] ♥

This is another backdated entry..=)

On 23rd February, me and my hubby attended the antenatal class at Hospital Kuala Lumpur (HKL). Kenapa HKL ya? Sebab kami bercadang untuk deliver "si dia" di sana... Asalnya, mahu lahirkan di Selangor.... (sebab banyak kelebihan jadi anak Selangor nie.. =) )..Tapi, memandangkan PPUM (hospital terdekat dengan rumah) tak membenarkan En. Hubby masuk, dan kebanyakan hospital lain jauh dari rumah, maka kami buat keputusan untuk deliver di HKL saja...

Kelas pagi itu bermula jam 8 pagi dan tamat jam 1 tengah hari. Jadi, pagi-pagi lagi kami sudah bergegas ke HKL... Sampai di sana, kami rupanya yang pertama.. Ingatkan kami terlewat...Sepatutnya, ada 9 pasangan yang akan join kelas pada hari itu.. Tapi, hanya 4 pasangan je yang datang.. =)


Macam-macam topik yang diajar di sana... Dari perihal ketika bayi berada dalam kandungan hinggalah kelahiran...


Paling seronok bila sesi belajar cara pernafasan ketika contraction semasa proses kelahiran.. Dan juga sesi senaman antenatal:



Antara tujuan senaman antenatal nie adalah:
  • Menguatkan otot-otot yang akan digunakan ketika proses kelahiran
  • Membantu mengawal tahap kesakitan
  • Mengurangkan bengkak terutama di bahagian kaki dan tangan
  • Mengurangkan sakit belakang dan kekejangan otot terutama di bahagian kaki
  • Memberi kesedaran mengenai postur yang betul
Dan, ilmu yang paling berguna sekali adalah tentang penyusuan ibu... Mengikut pakar, bayi hanya memerlukan susu ibu sahaja selama 6 bulan pertama... Means, tak payah nak tambah2 dengan makanan lain seperti nestum, pisang lenyek, air suam dll.. Dan teruskan penyusuan sehingga bayi berusia 2 tahun (beserta pengambilan makanan lain). Khasiat susu ibu? Tak perlu lah diterangkan rasanya kerana semua tahu, susu ibu tiada tandingannya...

** Berazam untuk susukan "my beloved child" untill he's getting 2 years old!!! **

Di akhir sesi, kami dibawa menjelajah ke wad dan labour room....Perasaan waktu itu?? Haruslah excited...Gambar di bawah nie adalah di mana aku akan bertarung untuk melahirkan "si dia" nanti... En. Hubby akan berada di sebelah kanan katil untuk bagi moral support kepada aku nanti... =) Berdebor plak rasanya!!!! Nurse tue siap pesan, "lepas nie, boleh laaa mimpi labor room nie tetiap hari, ye?"... Hiiii...~


Setelah tamat sesi di HKL, kami bercadang untuk berjumpa dengan Dr. Marsita pula... En. Hubby risau sebab HB aku selalu rendah... Dr. Marsita suggest supaya aku ambil suntikan untuk naikkan HB (iron). Dan, yang pastinya..tentulah kami scan sekali lagi (maybe for the last time) untuk tatap wajah 'si dia'...

@ 34 weeks-4 days.. Rasa2nya muka siapa ya? =)
Mama & Papa tak sabar nak jumpe kamu.. 
We're all prepared... Are you ready, sayang?? =)

Thursday, March 22, 2012

♥ It's the 2nd Year Anniversary!!! [Backdated] ♥

Puhhhhh...puhhhh...
Waaahhh.. Udah berhabuk tebal nampaknya blog nie...

Sentiasa berangan untuk abadikan segala kenangan di sini...
Tapi, masa selalu tak mengizinkan...
** sekali lagi, masa dipersalahkan..=) **


So, this is a backdated entry actually...
And maybe will be followed by few entries.. (kalau sempat laaa...) Hiiii...

Want to capture back the important things happened this year!!!
The most important date on January, is for sure on the
30th January!!!
coz it's our wedding anniversary...


And this year (2012), is our 2nd anniversary!!!

Tahun nie sangat2 istimewa coz we've already received 
the 'most special GIFT' from Allah.
 I am 32 weeks pregnant (at that time)... =)


Alhamdulillah... Thanks to Allah for making our wish comes true!!! 

Dan untuk tahun ini, En. Hubby suggest to go for a short holiday at 
Grand Lexis, Port Dickson  
(it was recommended by En. Hubby's friend, selepas kami pening2 kepala fikirkan destinasi terbaik
untuk percutian kali ini)




I'm totally agree with the suggestion!
(Terpukau dengan concept dan scenery resort itu)...

Lagipun, tujuan kami lebih kepada untuk bersantai dan merehat2kan diri..

since i'm carrying our 32-weeks baby in my belly.


Enjoy the peaceful environment there: =)







On our way to the room...







We need to take this  buggy car...


Suke sangat lorong nk masuk ke bilik nie.... =)
 Chomelll kn?


Finally, this is our room:

Executive Pool Villa - Above the sea

Haahahaa... Pelik kan, kenapa katil sampai dua..
Sebab masa kami sampai, Deluxe Pool Villa (single bed) dah fully booked!!! =(
Maka, terpaksa ambil juga bilik nie..

These are the pictures in the room:




Dapur chomelll...=)


Bathroom area...


Nie antara feature yang menarik dalam bilik tu:
"glass panel for underneath sea viewing"


Tapi, antara semua....
Inilah yang paling En. Hubby suka.. Sangat2 excited okeh?!! =)

A private swimming pool in the room!!



Puas laaaahhh En. Hubby berendam sepanjang satu malam kami di sana..
Heeeee....~

Dan petang itu, kami keluar untuk menikmati pemandangan petang di sekitar Port Dickson...




Di waterfront, Port Dickson:


Kami dinner awal petang itu...
Dan pulang awal, sebab mahu menonton "Juara Lagu"..
Sempat lagi beli kudapan untuk dimakan nanti... Heheheh...~
 

And tomorrow, we had our breakfast at the hotel...

Mama makan banyak!!!!


To my dearie hubby,
Happy 2nd Anniversary!!!!
"I love you more each and everyday...."
Thanks for be "my everything"..=)


*** <sambil tersenyum> Tahun depan, kita akan sambut bertiga...... =)***