Monday, August 15, 2011

♥ The journey begins.... ♥

Assalamualaikum!!!

Lama bangat rasanya enggak update, ya? Masih ingat tak entry sebelum nie? =) Kenapa ya, aku begitu happy??? Hmmm.. coz I'm pregnant again!!! For the 3rd time, actually.. =) 24 July 2011 was the day when my pregnancy test turns positive.. Hanya Allah je yang tau betapa gembiranya hati aku... Syukur yang tak terhingga pada Allah yang telah mengurniakan kami HADIAH yang begitu bernilai, yang kami nanti2kan setelah 2 kali aku miscarriage sebelum nie.. =( Rasa macam tak percaya.. =) Alamdulillah... Thanks to Allah!!! I'm 4-weeks preggy that time!! And this entry is just for my record.. =)

Walaupun happy, tipu kalau aku kata yang aku tak risau.. Rasanya perasaan risau lebih tebal lagi... Ye lah, 2 kali keguguran, buat aku rasa tak tenang.. Takut.. Risau.. semuanya bercampur-baur... Tak tahu apa yang perlu aku buat untuk pastikan semuanya selamat hendaknya...

Waktu itu, nak bagitau mak pun rasa segan.. Ye lah... Dengan pengalaman sebelum nie, takut juga kalau masa nie terlalu awal untuk bagitau... Tapi, berita gembira nie, rasa tak bermakna kalau tak dikongsi dengan orang-orang yang kita paling sayang, kan? Terutamanya, mak..=) Lagipun, pada aku, doa mak bukankah lebih makbul? Jadi, mak perlu tahu!!! Begitu juga ngan adik-beradik aku yang lain.. En. hubby kata, "Takpe laa.. at least kite inform family je dulu, k?"...

Dan lepas 2 hari, aku khabarkan juga berita gembira gembira nie pada  2 of my besties, Lala and Nadia!! mahu share dengan diorang plus mahu dapatkan info2 @ petua2 yang patut aku buat... Lala pun skarang tgh sarat..=) Nadia, will be the next.. InsyaAllah..=)

Juga pada 3 sahabat sejati aku: Eka, Sap and Naimah... Semuanya gembira yang amat... Mereka selalu doakan aku.. Seriously, aku sangat2 terharu .... Aku bertuah punyai mereka semua dalam hidup aku... Thanks, kalian...=)

Dari Lala, banyak juga laaa info tentang apa yang tak patut aku makan...And guess what?? Most of the food are my favorites!!!! Whaaaaaaa.... Tapi, aku gagahkan juga... Paksa and tahan diri dari semua yang ada dalam list tuh...


Hmmm.. minggu2 awal, aku sering terasa sakit di bahagian atas ari2... sakitnya tak lah terlalu kuat, macam rasa kalau dua tiga hari lagi kita nak period... Awalnya biasa saja, tapi bila dah masuk 3, 4 hari, En. Hubby ajak aku ke klinik.. Risau juga katanya...

Maka kami ke klinik biasa berhampiran dengan rumah... Doctor yang periksa aku kata, kami perlu dapatkan advice dari specialist.. Memandangkan dengan history yang aku ada... Lagipun, klinik biasa tak lengkap dengan ubat yang mungkin aku perlukan seperti duphaston, etc...

Mulanya, kami mahu ke PPUM... Tp, bila aku ingat pengalaman sebelum ini, aku buat keputusan untuk jumpa dengan Dr. Marsita Mansor, a gynecologist that was recommended by my officemate. Maka, aku telah buat satu appointment pada hari Sabtu di KPJ Selangor, Shah Alam.

Sabtu itu, pagi-pagi lagi (9.30 am) aku sudah sampai di KPJ Selangor. Tapi, Dr. Marsita ada satu kes that she needs to attend (operation). Maka, dijangka jam 11.00 nanti baru dia available to treat other patients. Aku keluar dulu uruskan hal-hal lain, dan kembali semula pada jam 11.00..

Bila dapat berjumpa dengan Dr. Marsita, aku ceritakan segalanya.. Segala history yang aku ada... Dan apa yang ada dalam fikiran aku sekarang.. Risaukan kandungan ini.. Dr. Marsita kata' "Jom, kita tengok apa ceritanya nie.." Sambil bawa aku untuk scan kandungan.. And here is the result: 

 @ 5 weeks

Dr. Marsita kata: "Haaaa... cantik dahhh nie...Nie namanya, confirmation by scan.." Gembira hati aku bila tau semuanya normal. Nothing abnormal.. Tapi, Dr. Marsita kata, I need a lot of support... And she have many things to give me... =)

Untuk step pertama, dia bagi aku duphaston.. 2 biji sehari aku perlu makan.. Aku tanya, "Ini untuk kuatkan rahinm ke, doc?". Katanya, bukan untuk kuatkan rahim, untuk bagi womb aku lebih stable...


Then, aku tanya dia: "Is it normal if I feel discomfort here?".. Sambil tunjuk di bahagian ari-ari aku...
Sebab, kalau kat office pun, kalau aku banyak gerak, aku akan rasa sakit.. Then, aku kene rest kejap, pastu rasa sakit tu hilang...

Dr. Marsita terus buat muka risau.. Dia kata, dia bagi aku MC 2 minggu.."2 weeks????" Terbeliak biji mata aku... Bukan happy, tapi aku risau.. takkan lama sangat aku tinggalkan office..Dan kronik sangat kah aku? Dr. Marsita kata, dia bukan saja2 bagi aku MC lama... Dia kata, aku perlukan rehat.. And the most important thing, she said that I need to accept that I'm fragile... =(

Tapi, agaknya bila tengok muka aku yang risau cuti lama sangat, dia kata: "Okay.. takpe2, doc. bagi kamu rest 5 hari, then next week kita jumpa untuk tengok heartbeat dia.. Kalau doc. rasa perlu tambah cuti kamu, doc. akan tambah lagi, okeh??"..

Lega aku dengar.. Tapi, 5 hari still lama juga aku rasa... En. hubby paksa juga aku cuti.. Die merayu lagii.. "Pleaseeee... tolong lah.. rehat je laaa... and, duduk rumah tu, jangan nak ngade2 buat keje umah plak.. die tu bukan boleh dok diam.." katanya. Aku perlu akur... Dan demi sayangkan kandungan yang satu ini... =)

5 hari... Boring juga duduk rumah sorang2... Tak banyak yang aku boleh buat... sebab, 2 hari pertama tu, kalau aku berjalan dalam rumah tu pun, akan rasa sakit... Maka aku betul2 rest untuk 2 hari pertama... Hari ketiga, aku demam pulak...

Setiap hari, tak sabar rasanya untuk tunggu hari Sabtu.. Excited juga nak tengok heartbeat 'si dia'..=) Sabtu itu, kami bukan ke KPJ Selangor, tapi ke klinik Dr. Marsita di Gombak.. Klinik Pakar Sakit Puan Medina...

Ramai juga orang... Percaya atau tidak, hampir 4 jam kami menunggu... But, I tell you what... It was worth waiting... Dr. Marsita is the best gynecologist I've ever met!!! 


Bila masuk, after tanye kabar aku, terus kami scan untuk tengok heartbeat dia..

 @ 6 weeks

Perubahan yang sangat2 ketara, kan? Alhamdullah.... Walaupun masih kecil (0.26 cm), hati kami amat2 happy bila dengar doc kata: "See... That's the heartbeat... You should appreciate this.. ". =) Kalau tengok kat screen tu, ade satu point putih yang tengah blinking2... Heeee.... Alhamdulillah... Syukur yang amat....

Paling terharu, bila Dr. Marsita suruh aku pegang tangan dia dan sama2 ikut dia bace satu doa'... Seriusly, aku rasa nak menangis pun ada time tu... Thanks, Dr. Marsita.. Sebab sama2 turut doakan aku and baby..=)

Kali ini, lebih banyak supplement yang aku dapat. Aspirin.. to make sure the blood circulation flows well.. And also Calcium... Thanks, doc... Also a BIG thanks to Allah... =) Alhamdulillah...

Satu lagi, aku tak dibenarkan naik flight... Pada awalnya, aku and En. Hubby plan untuk naik flight balik raya nanti... Mujurlah kami tak beli tiket lagi... Sebab Dr. Marsita kata I need to think and consider the pressure during take off and landing time... Mungkin akan ada effect.. So, better don't.. Coz she has a number of cases... Ada yang macam aku, baru je ade heartbeat, tapi lepas tu, dia naik flight balik ke Indonesia... Lepas, tue, bila next check up, heartbeat dah takde... Risau juga aku dengar...

Maka, kami akan balik dengan kereta juga nampaknya... Apa pun, dua hari lagi aku akan jumpa Dr. Marsita lagi... Dia kata, dia nak confirmkan aku boleh balik raya ke tak... Hahhahaa...=)

Apa2  pun, aku nak ucapkan thanks yang tak terhingga pada semua yang mendoakan kami... Mak, Abah, adik2, kawan2.. semua laahh.... Berkat doa' kalian, moga kali ini, ada rezeki kami....

"Ya Allah... Semoga Engkau beri perlindungan kepada kandungan aku sehingga selamat aku melahirkannya nanti... Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu, zuriat yang soleh... Aminnnn.."



4 comments:

Lala said...

Alin!!!!

waaa..terharu giler baca. tambah masa part doc tu bacakan doa smbil pegang tangan. aku tau ko org susah nangis!! waaa!

doakan segalanya indah utk kamu dan huss!
jaga diri elok2 tau!!

kalau tak dpt balik raya, suh family alin turun KL!hehe

a L i N said...

Lala: Itu laaa... Mmg sedey time tu... Serious rs nak nanges.. Lg2 bila igtkan betapa susahnya Alin nk dpt baby..=(

Thanks Lala.. Doakan yang terbaik utk kamu juga!!!
Jage diri elok2 ry nnt...=)

Waaaaa... sedey giler kot kalo x dpt balik raye!!! Wuuuuu..=(

Liyana SCR said...

wuuu alin...sedihnye bc entry nih.
thank God skrg ni dah ok kan> ^_^
Hope everything went well...
ko aku sume yg tgh preggy la...hopefully semua ok. ^_^

a L i N said...

InsyaAllah.... Aku pn doakan ko and member2 kite yang lain semua ok hendaknya... Dh x lama dh kn? =)

Post a Comment